Peter Jančič: Sindikati so uzurpirali javno RTV kot svoj propagandni aparat

“Resnični problem je v tem, da so sindikati danes zavzeli javno RTV, in da oddajajo svoj lastni program ter poročajo o svoji lastni stavki, kot o glavnem dogodku na svetu, kar je zloraba,” meni odgovorni urednik Siol-a Peter Jančič. 

Del sindikalnih združenj je strnil bojne vrste in podprl stavko na RTV Slovenija. Podporo stavkajočim so izrazili v KSJS-ju (Konfederaciji sindikatov javnega sektorja) Branimirja Štruklja, znanega po tem, da je večkrat kandidiral na listi neustavne Levice, in da je nekdanji zet bivšega partijskega šefa Milana Kučana. Preko Modre zavarovalnice pa je povezan še z znanim lobistom v gospodarstvu, Borutom Jamnikom. In Štrukelj se je zavzel za avtonomijo in demokracijo … Stavko javnega servisa so podprli tudi v Sindikatu policistov Slovenije ter Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Svoje videnje dogodka je podal odgovorni urednik portala Siol Peter Jančič: “Sindikati se med seboj vedno podpirajo, to ni neko presenečenje. Je pa dejstvo, da vsa sindikalna gibanja, med drugim sindikat zdravnikov, niso javno podprla stavke RTVS. To, da se šolski sindikat zavzema za avtonomijo novinarstva pa je lepo slišati … Vprašanje pa je, ali bodo šolniki sedaj napovedali stavko proti Robertu Golobu, ki predlaga spremembo upravljavske strukture televizije z namenom njene podreditve in zmanjšanja avtonomije novinarjev in medija?” 

Štrukljev SVIZ je politična organizacija. (Foto: STA)

Šolski sindikat SVIZ, ki ga prav tako vodi Štrukelj, je znana politična organizacija. Štrukelj je politik, ki na takšen način tudi uveljavlja svoje ideje. In smešno je, da bi se nek sindikat boril za avtonomijo novinarstva. Očitno gre za ostalino socialistične preteklosti. Težko si je zamisliti, da bi nemški sindikat kovinske industrije, protestiral za avtonomijo novinarjev. “Proti komu, za kakšno avtonomijo?” Resnični problem pa je v tem, da so sindikati zavzeli javno RTV, in da so oddajali svoj lastni program ter poročali o svoji lastni stavki, kot o glavnem dogodku na svetu, kar je zloraba.

Tukaj smo, ker podpiramo stavko na RTV Slo, ki jo je napovedala Koordinacija novinarskih sindikatov. ZA avtonomijo in profesionalnost! #stavka #stavkaRTV #ZAjavnoRTV #solidarnost pic.twitter.com/IHfMIgjJCn

— KSJS – Konfederacija sindikatov javnega sektorja (@KSJS_SI) May 23, 2022

Gre za zlorabo javnega medija: ta ni namenjen promociji sindikalnih tem
Takšne pristojnosti sindikat nima in uredniki ter novinarji, ki so to dopustili, so ravnali zelo neprofesionalno, ne pa avtonomno. Obenem ne gre pričakovati, da bi sindikati novinarje RTVS opozorili na zlorabo položaja. Takšno opozorilo bi moralo priti, denimo s strani tistih, ki so to prisiljeni plačevat, ne glede na to, kaj tam zaposleni počnejo. Sindikalne, interne zadeve, so namreč objavili kot glavno zgodbo javnega medija, ki pa ni namenjen promociji tovrstnih tem.

Na stavki za “neodvisno” in “avtonomno” RTVS je vel duh petkovega kolesariata. Najbolj slavni petkov kolesar je bil zadnji partijski šef Milan Kučan. (Foto: STA)

Pogosto padajo očitki, da imamo v državi strankarske medije. Nekateri celo menijo, da jih je potrebno prepovedati. In sedaj so nam pokazali, kaj je sindikalni medij, ki je točno takšne vrste. “Oni počnejo ravno tisto, kar drugim očitajo. Uredniško vlogo zlorabljati za lastno propagando ni namen javnega zavoda.” Stavka ni namenjena temu, da bi na primer v tovarni Renault začeli proizvajati avtomobile znamke Peugeot, Mercedese ali celo tovornjake. Ljudje takrat enostavno ne delajo, ne pa proizvajajo nekaj drugega, kar ni vloga tovarne, po želji sindikalnih voditeljev.

Domen Mezeg

The post Peter Jančič: Sindikati so uzurpirali javno RTV kot svoj propagandni aparat first appeared on Nova24TV.Nova24TV

Dodaj odgovor

Generated by Feedzy