Poljska je pripravljena pomagati Ukrajini v obliki zalog orožja za obrambo

Poljski premier Mateusz Morawiecki je na varnostni konferenci v Münchnu Ukrajini zagotovil pomoč v obliki zalog orožja za obrambo. Med konferenco je slednji tudi izrazil kritiko na račun nekaterih zahodnoevropskih držav, ki so imele nekoliko protislovna stališča v primeru ruske invazije nad Ukrajino. “Njihova pozicija ni bila popolnoma jasna. Danes lahko rečem, da mislim, da vsi v Evropski uniji in tudi tisti, ki so nekoliko zahodno od Moskve, razumejo nevarnost, ki preži nad Evropo,” je dejal.

Poljki predsednik vlade Mateusz Morawiecki se je v soboto udeležil 58. varnostne konference v Münchnu, kjer je opozoril na nevarnost ruske invazije ter predstavil korake, ki jih bo zavzela Poljska pri pomoči Ukrajini. Morawiecki je med drugim izpostavil, da je Poljska Ukrajini pripravljena zagotoviti dodatne zaloge orožja za obrambo. “To orožje je namenjeno za varovanje teritorijev, mest, ljudi in območij, ki se nahajajo ob agresorski ruski vojski,” je dejal. Njihov temeljni cilj je zagotovitev pomoči Ukrajini, da bo čim bolj učinkovita, poroča Remix.

Morawiecki je še med drugim izpostavil, da so nekaj tednov nazaj zahodni zavezniki imeli protislovna stališča, ki so jih zavzeli v primeru ukrajinske krize. “Njihova pozicija ni bila popolnoma jasna. Danes lahko rečem, da mislim, da vsi v Evropski uniji in tudi tisti, ki so nekoliko zahodno od Moskve, razumejo nevarnost, ki se preži nad Evropo,” je dejal in opozoril, da se “temni oblaki” ne zgrinjajo samo nad Ukrajino, temveč lahko to pomeni tudi nekaj zelo slabega za Evropsko unijo.

Foto: epa

Poljski premier je še dodal, da veliko podjetij in narodov zre v potencialni konflikt skozi poglede njihovih lastnih interesov. Opozoril je, da so nekatere zahodnoevropske države manj naklonjene uvedbi strogih sankcij Rusiji. “Ne morem si predstavljati, da bi na eni strani sklepal dogovore z Rusijo, medtem ko ljudje v Ukrajini umirajo. Ne morem si predstavljati situacije, v kateri bi na eni strani potekalo običajno opravljanje gospodarske dejavnosti, na drugi strani pa bi moški, ženske in otroci umirali čez našo vzhodno mejo,” je še bil kritičen.

Sara Rančigaj

The post Poljska je pripravljena pomagati Ukrajini v obliki zalog orožja za obrambo first appeared on Nova24TV.Nova24TV

Dodaj odgovor

Generated by Feedzy