V ponedeljek konec preverjanja pogoja PCT – Premier Janša: “Vlada je vse ukrepe po tehtnem premisleku in usklajevanju sprejela soglasno”

Minister za zdravje je s ponedeljkom napovedal opustitev spremljanja pogoja PCT razen v kritičnih dejavnostih ter ukinitev brezplačnega testiranja s hitrimi testi in samotestiranja v šolah. Sprošča se tudi omejitev števila strank, odpirajo se nočni klubi. Pogoj PCT in vse ostale omejitve na gospodarskem področju bodo povsem odpravljene tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih, so po sobotni seji sporočili z vlade. Dodali so, da bo ob tem še naprej treba upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja, medosebne razdalje in zračenja prostorov.

Potem ko je vlada včeraj odpravila karantene in pogoj PCT za prehajanje državne meje, je danes sprejela stališče, da intenzivno nadaljuje s prilagajanjem ukrepov, je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Napovedal je, da bo s ponedeljkom, 21. februarja, povsod opuščeno preverjanje PCT-pogoja razen pri izvajalcih zdravstvenih in socialno-varstvenih dejavnosti, kot so denimo bolnišnice in domovi za ostarele, ter v zaporih in prevzgojnih domovih.

Potrošnikom in zaposlenim tako ne bo treba več dokazovati pogoja PCT ob vstopu v podjetja, prodajalne ali trgovske centre, gostinske lokale ali pri koriščenju različnih storitvenih dejavnosti in v nastanitvenih obratih, kot so hoteli in apartmaji. Ob tem v trgovinah in pri ponudnikih storitev ne bo več omejitve dovoljenega števila ljudi v prostoru, brez omejitev bo potekala priprava, prevzem, strežba in uživanje hrane in pijače, ukinja se tudi omejitev delovnega časa. Kot so sporočili z vlade, se prav tako po novem sprošča delovanje diskotek in nočnih klubov, poroča STA.

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: Ministrstvo za zdravje)

Hkrati se ukinja brezplačno presejalno testiranje s hitrimi antigenskimi testi in hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje s hitrimi antigenskimi testi za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva,” je pojasnil minister. Ob tem se ukinja tudi samotestiranje v šolah, kjer pa še naprej, razen za že veljavne izjeme, ostaja obvezna uporaba zaščitnih mask.

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da je vlada vse ukrepe po tehtnem premisleku in usklajevanju sprejela soglasno. Ob tem so se posvetovali tudi s kolegi iz številnih drugih držav EU-ja, kjer večinoma prav tako odpravljajo omejitve. Vlada je pri rahljanju epidemioloških ukrepov sprejela uravnotežen pristop, s katerim še vedno varujemo zdravje najbolj rizičnih skupin ljudi, obenem pa se omogoča čim bolj normalno življenje ljudi, slovenskemu gospodarstvu pa poslovno okolje, v katerem bo lahko učinkovito delovalo, je v sporočilu za javnost po današnji seji vlade ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob ukinitvi karanten NIJZ osebam, ki so bile v visokotveganem stiku z osebo z istega gospodinjstva, priporoča, da se v obdobju sedmih dni od zadnjega tesnega stika z okuženim testirajo ali samotestiranjo na koronavirus.

T. F.

The post V ponedeljek konec preverjanja pogoja PCT – Premier Janša: “Vlada je vse ukrepe po tehtnem premisleku in usklajevanju sprejela soglasno” first appeared on Nova24TV.Nova24TV

Dodaj odgovor

Generated by Feedzy