Podjetnika Zorman in Koželj: Ukrepi vlade so bili dobri za gospodarstvo

Podjetnika Matjaž Zorman in Darko Koželj delo vlade ocenjujeta kot zelo dobro. Po mnenju Zormana so bili eden boljših ukrepov vlade turistični boni, saj so rešili slovenski turizem. V naslednjem mandatu vlade si želi, da bi država prav tako prišla na pomoč turističnemu sektorju, če bodo meje EU še vedno zaprte, medtem pa Koželj opozarja na uspešno prestrukturiranje na zeleno energijo in področja, ki so bila dolga leta zanemarjana. “Denimo potrebno bo graditi nove domove za ostarele, prav tako pa bi morali tudi nekaj storiti na področju predelave lesa,” je izpostavil Koželj. 

Podjetnik in lastnik Eco Resorta Matjaž Zorman delo vlade ocenjuje kot odlično. Slednji lahko sicer ocenjuje delo vlade na področju turizma in poudarja, da so ukrepi vlade rešili slovenski turizem. “Dve sezoni smo ostali brez tujih gostov, turistični boni pa so uspešno rešili naše podjetje in ostali turizem,” ocenjuje Zorman.

Po njegovem mnenju so imeli turistični boni multiplikativen učinek na slovenski turizem, slovenski gostje pa so bolje spoznali domače destinacije. “Tistemu, ki se je spomnil tega ukrepa, bi morali dati diplomo,” je izpostavil. Zorman je podprl tudi ostale ukrepe vlade, kot sta bila denimo skrajšan delovni čas in čakanje na delo. “Sami pa sicer tega nismo koristili, saj smo se v času krize, ko smo bili zaprti, fokusirali na prenovo,” je še dejal.

Slovenia Eco resort (Foto: Facebook)

Meni, da so bili ukrepi dobri, saj na takšen način niso izgubljali služb. Po drugi strani pa Zorman ne razume tistih, ki so proti višjim neto plačam. “Ne razumem ljudi, ki temu nasprotujejo,” je pojasnil. Meni, da bi ta ukrep morali podpreti in še izpostavi, da za razliko od prejšnjih vlad ta dela za korist ljudi in denarja ne zapravlja za nevladne organizacije, temveč gre tudi denar v razvoj. “Naj nadaljujejo s tem razvojem.”

V naslednjem mandatu bi morala vlada razmisliti o novih turističnih bonih
Na vprašanje, kaj se mu zdi pomembno v naslednjem mandatu vlade, ki bo krojila našo usodo, z zaskrbljenostjo zre, kaj se bo zgodilo s slovenskim turizmom. “Zaenkrat država ne napoveduje bonov. V tem primeru upamo, da bodo meje EU odprte in lahko upamo tudi na tuje goste,” je dejal Zorman, ki je prepričan, da bi se turistični boni lahko izkazali za koristne tudi v tem letu, da bodo tudi domači gostje ostali v Sloveniji. “Glede na to, da večji turistični sistemi spadajo pod državo, sem prepričan, da bo država naredila tudi nekaj v tej smeri.”

Matjaž Zorman, lastnik Eco resorta (Foto: Nova24tv)

Kot podjetniku se mu zdi, da so bile prejšnje vlade precej bolj nezainteresirane za gospodarstvo in pomoči temu. “Denimo v času Bratuškove in Šarčeve vlade smo se v preteklosti več kot leto dni tudi pogovarjali o minimalnem dvigu pokojnin, tej vladi pa dvig pokojnin ni bil problematičen,” je dejal in izpostavil tudi nekatere projekte, ki so več let stali na mestu. “Stvari so se počasi pričele dogajati in razvijati, denimo če pogledamo tretjo razvojno os ali projekt drugega tira.” Slednji opaža tudi spremembe v domačem Kamniku, saj je še poudaril, da se veliko cest renovira ravno zaradi višjih povprečnin, ki jih je zagotovila trenutna vlada.

Upanje za gospodarstvo, podjetnike in kmete
Tudi podjetnik, ki je sedaj že v pokoju, a vseeno ostaja prokurist podjetja Pro-Zir d. o. o., Darko Koželj meni, da so bili vsi ukrepi vlade dobro sprejeti v gospodarstvu razen pri levici, ki nasprotuje vsemu, kar stori vlada. “Podjetništvu, gospodarstvu in kmetom dajejo veliko upanje v prihodnosti,” je izpostavil in dejal, da si v prihodnjih letih želi, da bi bili vzor EU. “Janez Janša je edini, ki upa tudi reči ne, ko je to potrebno.”

Darko Koželj (Foto: Veronika Savnik)

V naslednjem mandatu po njegovem mnenju obstaja tudi upanje, da bo s pravim načrtovanjem lahko s pravimi usmeritvami zagotovila boljši jutri. Koželj si tudi želi, da bi vlada storila tudi nekaj v smeri reform zelene energije. Šaleška dolina že sedaj plačuje davek, zaprtje premogovnika in TEŠ pa bi pomenilo še dodatno obremenitev doline. “Želim si, da bi vlada posvetila več pozornosti na tem področju,” je izpostavil.

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) (Foto: STA)

Eno tretjino bo z zeleno energijo zelo težko nadomestiti, prav tako pa bo tudi pomembno, kako bodo nadomestili delovna mesta, če se bosta rudnik in termoelektrarna zaprla. “Prav tako vlada tudi zaskrbljenost za toplotno energijo, ki je sedaj na daljinsko upravljanje preko termoelektrarne,” je izpostavil. Na splošno pa še izpostavlja, da je vlada na področju gospodarstva naredila dobro delo in smo uspeli v Sloveniji ohraniti gospodarsko rast. “Veliko pa še moramo storiti na področju razvoja delovnih mest z dodano vrednostjo, saj kvalitetnega razvoja brez tega ni na vidiku.”

Naslednja vlada se bo morala fokusirati na področja, ki so bila do sedaj zanemarjana
V naslednjem mandatu še vidi kot velik izziv dohodninsko reformo, prav tako pa bo po njegovem mnenju vlada morala še veliko storiti na področju kmetijske samooskrbe in na področjih, ki so jih prejšnje zanemarjale. “Denimo potrebno bo graditi nove domove za ostarele, prav tako pa bi morali tudi nekaj storiti na področju predelave lesa,” je izpostavil in dodal, da bi lahko tudi na področju lesa lahko razvijali delovna mesta z dodano vrednostjo, s čimer bi manj lesa tudi izvozili in bi ga raje predelali doma.

Na volitvah Koželj pričakuje, da bo sedanja vlada dosegla dober rezultat s še močnejšo podporo, s katero ji lahko uspe preboj naprej. Koželj prav tako kot Zorman podpira dohodninsko reformo, saj bi tako lahko ljudje zaslužili več. “V Sloveniji bodo ostali tudi tisti, ki sedaj razmišljajo, da bi odšli v tujino. Podjetja bodo tako lahko v Sloveniji obdržala visokokvalificirane ljudi.”

Sara Rančigaj

The post Podjetnika Zorman in Koželj: Ukrepi vlade so bili dobri za gospodarstvo first appeared on Nova24TV.Nova24TV

Dodaj odgovor

Generated by Feedzy